Ανακοίνωση από το Μαθητικό

Ο Γένικος Διευθυντής του ΓΣΠ προέβει σε «άστοχες» κατά την αποψή μας δηλώσεις για το θέμα της κάρτας οπαδού. ”Το φακέλωμα είναι ανέκδοτο, να έρθουν με σοβαρά επιχειρήματα οι οργανωμένοι”. Πιο κάτω παραθέτουμε ένα απόσπασμα απο την μακροσκελή ανακοίνωση που εξέδωσε ο συνδεσμός μας στις 13.8.18 στην οποία υπήρξε λεπτομερής ανάλυση του συγκεκριμένου ζητήματος.

”Η προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι κατοχυρωμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και είναι δικαίωμα του κάθε προσώπου να τα προστατεύει και προσωπική επιλογή του να τα δίνει εκεί που θέλει ο ίδιος.
[Άρθρο 8(1) του χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ε.Ε και Άρθρο 16(1) της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ε.Ε (ΣΛΕΕ)].

Αρνούμαστε να δώσουμε τα στοιχεία μας όχι επειδή έχουμε κάτι να κρύψουμε, αλλά επειδή:

1)Δεν γουστάρουμε να γίνουμε πιόνια στα οικονομικά παιχνίδια του ιωνά και των αυλικών του.

2)Δεν εμπιστευόμαστε τους διορισμένους του ΚΟΑ και τους λειτουργούς τους να διαχειρίζονται τέτοιες ευαίσθητες πληροφορίες από τη στιγμή που απέδειξαν ότι δεν μπορούν να το πράξουν, αφήνοντας εκτεθειμένα σε κοινή θέα χιλιάδες δελτία αθλητών.

3)Η κάρτα φιλάθλου, εκτός του ότι δεν καταπολεμά ουσιαστικά τη βία, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τη δημιουργία θερμής και παθιασμένης ατμόσφαιρας, η οποία δίνει περισσότερη ώθηση στην ομάδα.

4) Δεν είναι στη φύση μας να δίνουμε επιπλέον εξουσία σε σώματα που θεωρητικά έχουν σαν στόχο την εξυπηρέτηση του κοινού αλλά στην πράξη κάνουν το αντίθετο. Τέτοιο παράδειγμα είναι οι επιτηρητές στα γήπεδα των οποίων αρκετά μέλη τους στερούνται κοινωνικών δεξιοτήτων, κατάλληλης εκπαίδευσης και διακατέχονται από συμπλέγματα κατωτερότητας με αποτέλεσμα πολλές φορές, με την κάλυψη του νόμου, να συμπεριφέρονται εκδικητικά προς τον κόσμο και να προκαλούν επεισόδια βίας με ασήμαντες αφορμές.

5) Μέλη της αστυνομίας παρουσιάζονται στα γήπεδα με κουκούλες και χωρίς διακριτικά στοιχεία και πολλές φορές προκαλούν με την κάλυψη του νόμου χωρίς να γνωρίζουν οι πολίτες τα στοιχεία τους, ενώ αυτοί θέλουν να γνωρίζουν τα δικά μας.

6) Το άρθρο 39Α(3)(γ) του τρομονόμου σχετικά με το μητρώο κάρτας φιλάθλου αναφέρει ότι θα δημιουργηθεί “κατάλογος επικίνδυνων οπαδών για τους οποίους υπάρχουν βάσιμες πληροφορίες ότι ενδέχεται να αποτελέσουν κίνδυνο για τη δημόσια τάξη σε αθλητικούς χώρους και περιλαμβάνονται στο Αρχείο”. Δηλαδή, στηριζόμενοι σε φήμες, ακόμα και αν είσαι αθώος και δεν υπάρχουν στοιχεία εναντίον σου, σε περίπτωση που δεν τους αρέσει το πρόσωπο σου μπαίνεις σε ξεχωριστό κατάλογο και για το “κράτος” τους είσαι ύποπτος ή πιο σωστά ένοχος γιατί το δίκαιο σου με αυτούς δεν το βρίσκεις.

Ζούμε στην Κύπρο, εδώ που οι διάφοροι νόμοι εφαρμόζονται με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Σαν ΑΕΛΙΣΤΕΣ ζήσαμε αυτή την αντιμετώπιση πολλές φορές στο πετσί μας. Θυμίζουμε την έφοδο της αστυνομίας στην κερκίδα μας στο ΓΣΖ το 2008, όπου αστυνομικός με τα πολιτικά κινηματογραφούσε με το ένα χέρι τα επεισόδια στην κερκίδα και με το άλλο προκαλούσε τον κόσμο δείχνοντας τα γενετικά του όργανα. Τους ελέγχους στα οικήματα του συνδέσμου το 2014, τη στιγμή που σε σύνδεσμο άλλης ομάδας η αστυνομία πήγε για έλεγχο όταν ήταν κλειστός. Επίσης, αναφέρουμε την αναίτια σύλληψη έξω από το Τσίρειο 15 οπαδών μας το 2015 χωρίς να γίνει το παραμικρό, ενώ 1 χρόνο πριν με εντολή του διοικητή της ΜΜΑΔ μπήκαν στο Τσίρειο χωρίς εισιτήρια 200 οπαδοί της αντίπαλης ομάδας.

Δεν γουστάρουμε λοιπόν να δώσουμε επιπλέον όπλα σε κανένα που αποφασίζει ανάλογα με το δικό του γούστο και μάλιστα για να παρακολουθήσουμε σαν πρόβατα ένα στημένο πρωτάθλημα. Ένα πρωτάθλημα το οποίο παίζεται σε ετοιμόρροπα και λερωμένα γήπεδα, ακατάλληλα για ανθρώπους με αναπηρίες και επικίνδυνα για τη σωματική ακεραιότητα του κάθε ενός μας.

Όσο για μερικούς που προβάλλουν το ισχυρισμό πως δίνουμε τα στοιχεία μας σε υπεραγορές, φούρνους και διάφορα εστιατόρια να τους υπενθυμίσουμε πως δεν απαγορεύεται η είσοδος στα συγκεκριμένα καταστήματα, ούτε απαγορεύεται η αγορά αγαθών αν δεν θέλεις να κάνεις τη δωροκάρτα της εκάστοτε εταιρείας. Αντίθετα, στο γήπεδο σου απαγορεύεται πλέον φασιστικά η είσοδος αν δεν έχεις την κάρτα της μίζας τους.”

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΘΟΓΡΑΦΟ