Ανδρέας Μακρής: «Ήρθα για να αποδείξω πράγματα»

Ο Ανδρέας Μακρής μετακόμισε από το ΑΠΟΕΛ στην ΑΕΛ ως δανεικός στην φετινή χρονιά με τον νεαρό διεθνή να παρουσιάζεται γεμάτος όρεξη να βοηθήσει, να αποδείξει αλλά και να βγει ξανά στην επιφάνεια όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά στην συνέντευξη που μας παραχώρησε στην Sportday

Νέα χρονιά, νέα ομάδα Ανδρέα πως βρήκες αρχικά τα πράγματα στην Λεμεσό;
Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα να φύγω από το ΑΠΟΕΛ καθώς περίμενα ότι στην δεύτερη χρονιά θα μου δινόταν περισσότερες ευκαιρίες. Όμως από την στιγμή που έβλεπα ότι υπήρχαν πολλοί παίκτες στην θέση ήθελα και εγώ να πάω κάπου για να αποδείξω ότι μπορώ να βοηθήσω. Έκανα την καλύτερη επιλογή να έρθω στην ΑΕΛ. Είναι μια μεγάλη ομάδα, με ιστορία έχει κόσμο. Η ΑΕΛ έχει όσα όλα ήθελα σε μια ομάδα για να αγωνιστώ. Ελπίζω να πάνε όλα καλά φέτος και ήδη έχουμε δείξει κάποια πράγματα. Στην ΑΕΛ και οφείλω να το πω αυτό, βρήκα καλύτερα τα πράγματα από όσο τα υπολόγιζα αρχικά. Έχουμε ποιοτικό ρόστερ, ένα πολύ καλό τεχνικό επιτελείο αλλά και στην οργάνωση η ομάδα είναι πολύ καλή.

Πως έγινε η επαφή και πήγες τελικά στην ΑΕΛ;
Στην αρχή το έψαξα για να πάω στο εξωτερικό και το κυνήγησα για δύο μήνες περίπου. Βρήκα κάποιες ομάδες αλλά δεν τα έβρισκαν στο οικονομικό με το ΑΠΟΕΛ και έτσι δεν μπόρεσα να φύγω. Με την μεταγραφική περίοδο να κλείνει, ήρθε η ΑΕΛ τέλος Αυγούστου και τα βρήκαμε σε μια μέρα. Η πρόταση της ΑΕΛ με βοήθησε να σταματήσω ότι άλλο σκεφτόμουνα αφού ήρθα σε μια μεγάλη ομάδα για να αγωνιστώ.

Έχεις ήδη πάρει τα πρώτα σου αγωνιστικά λεπτά με την ΑΕΛ
Επειδή δεν είχα κάνει σωστή προετοιμασία ούτε με το ΑΠΟΕΛ ούτε με την ΑΕΛ χρειάζομαι ακόμα μερικό χρόνο για να είμαι εντελώς έτοιμος. Είναι λογικό ακόμη να είμαι ακόμα λίγο πίσω. Σιγά σιγά βρίσκω τα πατήματα μου και νοιώθω καλύτερα. Η ομάδα μπαίνει στο γήπεδο και ξέρει τι θέλει. Αυτό φαίνεται και από τα αποτελέσματα. Γνωρίζουμε τι θέλει ο προπονητής και τι πρέπει να κάνουμε στον αγωνιστικό χώρο.
Η ΑΕΛ δείχνει να είναι ουσιαστική φέτος, νομίζεις ότι μπορείτε να πάτε έτσι μέχρι το τέλος;
Αυτό εξαρτάται μόνο από τους ποδοσφαιριστές. Ο προπονητής κάνει τα πάντα για εμάς και εμείς δείχνουμε την στήριξη μας και σε αυτόν. Είναι ένας νέος προπονητής και έχει όρεξη για δουλειά. Η πορεία μας εξαρτάται από το σύνολο μας και πως θα μπορέσουμε να κρατήσουμε αυτό που έχουμε χτίσει μέχρι τώρα.

Το καλό ξεκίνημα σας γεμίζει με περισσότερη δύναμη;
Το γεγονός ότι έχουμε 4/4 και το μηδέν παθητικό λέει πάρα πολλά και ειδικά όταν περάσεις από δύσκολες έδρες όπως κάναμε εμείς. Αυτό μας γεμίζει με αυτοπεποίθηση όμως παράλληλα κρατάμε χαμηλούς τόνους. Βλέπουμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά και προχωράμε.
Έχετε βάλει τις πρώτες βάσεις με την ΑΕΛ, πόσο εύκολο ή πόσο δύσκολο είναι να παραμείνετε εντός στόχων
Δεν είναι καθόλου εύκολο. Υπάρχουν αρκετές καλές ομάδες και πέραν των παραδοσιακών ομάδων , Νέα Σαλαμίνα και Πάφος δείχνουν να είναι επίσης αρκετά δυνατές. Ο στόχος μας είναι να παραμείνουμε εκεί και να παλέψουμε για την ομάδα μας για τον στόχο μας. Κάθε παιχνίδι το βλέπουμε ξεχωριστά. Είδαμε ότι οι ομάδες μπορούν να πάρουν βαθμό σε κάθε έδρα και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Δεν πρέπει να υποτιμάμε καμία ομάδα και στο τέλος θα κάνουμε την σούμα.

Ποιες ομάδες θεωρείς τις βασικές ανταγωνίστριες για την Ευρώπη;
Νομίζω ότι Ανόρθωση και Ομόνοια σε πρώτη φάση είναι οι βασικές μας ανταγωνίστριες, αν θεωρήσουμε ότι ΑΠΟΕΛ, Απόλλων και ΑΕΚ θα πάνε βάση δηλώσεων για το πρωτάθλημα. Από εμάς εξαρτάται η πορεία μας και αν στην πορεία διαφανεί ότι μπορούμε για κάτι περισσότερο θα το δούμε.
Θέλω και το σχόλιο σου για την κάρτα φιλάθλου και πόσο σας επηρεάζει εσάς τους ποδοσφαιριστές
Σίγουρα είναι πολύ θλιβερό να αγωνίζεσαι σε μια μεγάλη ομάδα και να μην έχει κόσμο. Πολύ περισσότερο σε ντέρμπι κιόλας και τα γήπεδα να είναι χωρίς παλμό, χωρίς κόσμο. Δεν το ευχαριστιόμαστε ούτε εμείς και ειδικά για τις μεγάλες ομάδες που χάνουν αν θέλεις και από την δυναμική τους. Ο κόσμος σε σπρώχνει και παίρνεις δύναμη.

Ποιοι είναι οι προσωπικοί σου στόχοι;
Οι προσωπικοί μου στόχοι είναι να αποδείξω σε όλους με έκαναν να κάνω ένα βήμα πίσω στην καριέρα του, ότι έκαναν λάθος. Θέλω να βοηθήσω την ΑΕΛ και να βγω αν θέλεις στην επιφάνεια ξανά. Ξέρω τι πρέπει να κάνω, γνωρίζω τις δυνατότητες μου. Μέσα από τις προπονήσεις αρχικά και μετά με την απόδοση μου στον αγωνιστικό χώρο να κερδίσω την εμπιστοσύνη του προπονητή μου έτσι ώστε να βοηθήσω και εγώ την ομάδα μου να υλοποιήσει τους στόχους της, που είναι να βγούμε στην Ευρώπη και να κατακτήσουμε το κύπελλο.
Δεν μπορώ να μην πιαστώ από το σχόλιο σου, θεωρείς ότι δεν είχες σωστή αντιμετώπιση;
Αυτό που λέω είναι ότι δεν πήρα τις ευκαιρίες που έπρεπε να πάρω. Έστω και στα λίγα παιχνίδια που έπαιξα με το ΑΠΟΕΛ πέρσι, νομίζω έδειξα πράγματα και νοιώθω μια πικρία ότι θα μπορούσα να έχω περισσότερο χρόνο συμμετοχής.

Κυνήγησες το όνειρο του εξωτερικού με την Γουόλσολ όμως επέστρεψες ένα χρόνο μετά
Στην Αγγλία είναι διαφορετικό το ποδόσφαιρο και έχω μόνο καλές αναμνήσεις από την ομάδα. Σίγουρα στόχος μου είναι να αγωνιστώ και πάλι στο εξωτερικό αν μου δοθεί η ευκαιρία. Ιδιαίτερα στην Αγγλία από την οποία έχω επαναλαμβάνω καλές αναμνήσεις. Στην Γουόλσολ αγωνίστηκα σε αρκετά παιχνίδια, εκεί είναι διαφορετικές οι απαιτήσεις και το ποδόσφαιρο επίσης. Επέστρεψα μετά από ένα χρόνο όχι γιατί δεν ήθελα να μείνω εκεί αλλά γιατί το ΑΠΟΕΛ έδωσε ένα σεβαστό ποσό να αγοράσει. Υπήρχε και το κίνητρο του Τσάμπιονς Λιγκ, κάτι που το ήθελα και εγώ για να αγωνιστώ. Αν μου δοθεί ξανά η ευκαιρία θέλω να πάω στο εξωτερικό και πάλι.
Το γεγονός ότι Γουόλσολ και ΑΠΟΕΛ κυρίως έχουν δαπανήσει ποσά για να σε έχουν σου βάζει περισσότερη πίεση;
Δεν με αγχώνει προσωπικά αφού έχω μάθει να λειτουργώ με πίεση. Πάντα ήμουν σε ομάδες που είχαν ψηλούς στόχους. Από μικρός έμαθα να βάζω από μόνος μου πίεση στον εαυτό μου. Όλες οι ομάδες που αγωνίστηκα έχουν ψηλούς στόχους και κάνεις το καλύτερο για αυτούς.

Κεφάλαιο Εθνική ομάδα
Έχω αγωνιστεί με την Εθνική ομάδα και δεν σας κρύβω ότι θέλω να επιστρέψω στις κλήσεις και πάλι. Δεν πήρα κλήση στις δυο τελευταίες φορές και αυτό είναι κάτι που το έβαλα σαν στόχο. Θέλω μέσω της ΑΕΛ να επιστρέψω στην Εθνική ομάδα και να αγωνίζομαι. Είναι η ομάδα της χώρας και όλοι θέλουμε να αγωνιζόμαστε εκεί.

Ποια είναι η κύρια σου θέση στο γήπεδο;
Είναι επιθετικός ή δεύτερος επιθετικός. Μπορώ να αγωνιστώ όμως και στα πλάγια λόγο του σώματος μου όπως και σαν δεκάρι. Είναι σημαντικό για μπορείς να αγωνιστεί σε περισσότερες θέσεις και είναι κάτι που επιδίωκα πάντα για να με υπολογίζουν και περισσότερο οι εκάστοτε προπονητές μου. Η αγαπημένη μου θέση είναι κεντρικός επιθετικός.

Θα κυνηγήσεις και πάλι το εξωτερικό;
Αυτό δεν το ξέρει κανένας. Κάθε καλοκαίρι τα πράγματα αλλάζουν. Για παράδειγμα τα τελευταία τρία καλοκαίρια ήμουν σε διαφορετική ομάδα. Άρα στο ποδόσφαιρο δεν ξέρεις πως θα πάνε τα πράγματα. Οπόταν στόχος είναι να κάνω μια καλή χρονιά με την ΑΕΛ και στο τέλος της χρονιάς βλέπουμε τι θα γίνει.

Είσαι επιθετικός ποδοσφαιριστής, θεωρείς το γκολ και θέμα ψυχολογία, ταλέντου ή τύχης;
Πρώτα από όλα για μένα είναι η ψυχολογία. Αν δεν έχει καλή ψυχολογία ο ποδοσφαιριστής δύσκολα θα αποδώσει. Την τύχη την κυνηγάς εσύ θεωρώ σε κάθε παιχνίδι. Το ταλέντο έρχεται να δέσει με τα πιο πάνω για να βγάλει ο κάθε ποδοσφαιριστής την καλή εικόνα στον αγωνιστικό χώρο. Η καθημερινή δουλειά παίζει και αυτή μεγάλο ρόλο στην καριέρα μας και να φτάσει κάποιος στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων του.

Θέλω και το μήνυμα σου για τον κόσμο
Βλέπουμε ότι έχουμε κάνει ένα καλό ξεκίνημα και ανεξάρτητα με το αν έρχονται ή όχι στο γήπεδο λόγο της κάρτας, καταλαβαίνουν ότι γίνεται μια πολύ καλή δουλειά και ότι έχουμε μια υγιή κατάσταση στην ομάδα μας. Αν βρεθεί μια λύση στο θέμα κάρτας τους περιμένουμε να έρθουν στο γήπεδο ακόμα περισσότεροι αφού ξέρουμε την μάζα των φιλάθλων μας.

Είσαι από τους λίγους Κύπριους που αγωνίζονται
Σίγουρα οι ξένοι στηρίζονται περισσότερο από τους Κύπριους. Η ΚΟΠ προσπαθεί να πάρει κάποια μέτρα αλλά χρειάζονται περισσότερα, για να αναγκάσουν και τις ομάδες να χρησιμοποιούν περισσότερο Κύπριους. Αυτό που πρέπει να έχει ο Κύπριος ποδοσφαιριστής είναι υπομονή. Ταλέντο έχουν και δεν έχουν να ζηλέψουν κάτι από τους ξένους. Όμως η κακιά αν θέλεις νοοτροπία και η έλλειψη υπομονής φέρνει την απογοήτευση πολύ εύκολα. Μπορώ να θυμηθώ παραδείγματα Κύπριων παικτών με πολύ ταλέντο οι οποίοι δεν το χώνευαν ότι δεν τους χρησιμοποιούσε ο προπονητής τους, έμπαιναν έτσι σε ένα άσχημο λούκι και δεν το πίστευαν ούτε και οι ίδιοι μετά. Αποτέλεσμα να χάσουν την ευκαιρία τους όταν έπρεπε να ήταν έτοιμοι. Η ευκαιρία θα έρθει κάποτε, αυτό να το έχουμε υπόψη μας και ο Κύπριος να αφήσει τις εύκολες δικαιολογίες και να περιμένει να είναι έτοιμος όταν θα του δοθεί η ευκαιρία.

Τι θα ήθελες να τους πεις;
Όπως είπα και πιο πάνω να κάνουν υπομονή πάνω από όλα και η ευκαιρία θα έρθει. Μπορεί να αργήσει λίγο να τους δοθεί αλλά θα έρθει. Εκείνη την ώρα να το πιστέψουν και να είναι έτοιμοι να την αρπάξουν. Κατά την γνώμη μου οι Κύπριοι έχουν περισσότερο ταλέντο από τους ξένους και επαναλαμβάνω πρέπει να πιστέψουν στους εαυτούς τους. Να αλλάξει ο τρόπος δουλειάς τους και κυρίως η νοοτροπία.

Πως θα χαρακτήριζες τον Ντούσαν Κέρκεζ;
Τον είχαν γνωρίσει και σαν ποδοσφαιριστή όταν ήμουν στην Ανόρθωση αφού αγωνιστήκαμε σαν αντίπαλοι. Γνώριζα και το υπόλοιπο τεχνικό επιτελείο και αυτό με βοήθησε να προσαρμοστώ και καλύτερα, αφού αγωνίστηκα και ως αντίπαλος με τον Χρίστο Χαραλάμπους αλλά ήμουν και συμπαίκτης με τον Ηρακλή Πιττάκα. Για τον Ντούσαν Κέρκεζ είναι ένας νέος προπονητής και δεν έχει να ζηλέψει κάτι από τους συναδέλφους του. Είναι στην αρχή της καριέρας του αλλά αυτό δεν τον περιορίζει το αντίθετο μάλιστα. Πάνω από όλα είναι ένας προπονητής που δουλεύει ασταμάτητα αλλά το πιο σημαντικό ξέρει πώς να διαχωριστεί την ομάδα. Δίνει ευκαιρίες σε όλους και αυτό κάνει και τους ποδοσφαιριστές να τα δίνουν όλα. Είναι εξαιρετικός άνθρωπος και σε κερδίζει με τον τρόπο του.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΘΟΓΡΑΦΟ