Τέτοιος είσαι, Ντούσαν

Ανέλαβε την ομάδα μετά από μία από τις πιο ντροπιαστικές ήττες των τελευταίων ετών, εν μέσω, μάλιστα, των μετασεισμών που είχε προκαλέσει σε όλα τα επίπεδα. Δεν είχε μπροστά του παρά μία εβδομάδα για να κάνει ό,τι ήτανε να κάνει πριν το επόμενο ματς, το οποίο, όπως και κάθε παιχνίδι που έρχεται έτσι όπως έχουν τα δεδομένα, μοιάζει σαν η τελευταία ευκαιρία της ομάδας για να ξαναβρεί τον δρόμο προς την Ευρώπη. Έκατσε στον πάγκο της για πρώτη φορά και την κοούτσαρε προς την παρθενική της φετινή νίκη κόντρα σε μεγάλο αντίπαλο στη 12η απόπειρα. Κι όταν ήρθε η ώρα να μιλήσει μετά το ματς, τον ακούσαμε να λέει τα καλύτερα για όλους τους άλλους.

Η προπονητική εμπειρία του Ντούσαν Κέρκεζ δεν είναι πολύ μεγάλη, πράγμα φυσιολογικό αφού μέχρι πριν από τέσσερα χρόνια η δουλειά του ήταν εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου. Η επαγγελματική του ενασχόληση με το ποδόσφαιρο υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια, ωστόσο. Δεν υπήρξε απλά ένας καλός παίκτης αλλά και μια σημαίνουσα φυσιογνωμία, μια προσωπικότητα για την οποία ακούς απ’ όλους τα καλύτερα κι ακόμα κι αν δεν γνωρίζεις το ποιόν του, καταλαβαίνεις περί τίνος πρόκειται με τον τρόπο που προσεγγίζει τα πράγματα.

Οι παίκτες του, ο προκάτοχός του, ακόμα κι ο αντίπαλος προπονητής έγιναν αποδέκτες των ευχαριστιών του μετά το παιχνίδι. Δεν έδωσε στον εαυτό του το παραμικρό credit για τη νίκη, «παραχωρώντας» όλο το μερίδιο στον Μπρούνο Μπαλταζάρ κι είμαι βέβαιος ότι σκοπός του δεν ήταν να κάνει δημόσιες σχέσεις ή να ενισχύσει την υστεροφημία του Πορτογάλου. Είπε όσα είπε γιατί τέτοιος άνθρωπος είναι, γιατί τα ένιωθε πραγματικά και γιατί γνωρίζει το άθλημα από μέσα τόσο καλά.

Πρέπει όμως να πάρεις κι εσύ την αναγνώριση που σου αξίζει, Ντούσαν. Ανέλαβες το καράβι αφού είχε προσκρούσει στα βράχια (κι αφού έφερες την ομάδα Νέων μια ανάσα από το πρωτάθλημα και την πολύτιμη από κάθε άποψη συμμετοχή στο ευρωπαϊκό Youth League) και δεν άφησες τα κύματα να το καταπιούν, αλλά το ξαναέβαλες σε ρότα. Σε αντίθεση με τη δική σου, που συνεχίζει και θα παραμείνει δύσκολη, εμείς έχουμε πολύ πιο εύκολη δουλειά. Το μόνο που χρειάζεται είναι να θυμόμαστε ποιος είσαι και τι προσέφερες, ανεξαρτήτως του πώς και πότε θα κλείσει το κεφάλαιο αυτό.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΘΟΓΡΑΦΟ