Δώσε ξανά αξία στη φανέλα με το «10»

Είναι το σήμα κατατεθέν ορισμένων από τους σπουδαιότερους παικταράδες στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Είναι συνώνυμο της κλάσης και της φινέτσας, είναι αυτό που «περικλείει όλα όσα μας ενθουσιάζουν στο ποδόσφαιρο» όπως λέει κι ο Ρίτσαρντ Γουίλιαμς*. Είναι η φανέλα με το «10», ο κάτοχος της οποίας πάει καιρός να κάνει αίσθηση σ’αυτή την ομάδα. Τώρα πια έχει νέο «ιδιοκτήτη» κι είναι ελπίδα όλων στην ΑΕΛ ο Ντελίνσον Γκαμπιονέτα να της ξαναδώσει την αξία που της πρέπει.

Από τον Φεβρουάριο του 2014, όταν ο Ορλάντο Σα πακέταρε κι αναχώρησε για Πολωνία, η φανέλα με το «10» δεν είχε κάτοχο που να την τίμησε αναλόγως. Αφού ταλαιπωρήθηκε στις πλάτες των Μπαρσέλος, Σταύρου και Σαβανέ, κατέληξε στο ντουλάπι του Βραζιλιάνου, τον οποίο πρωτοείδαμε να τη φοράει στο τελευταίο ματς κόντρα στον Ολυμπιακό.

Είναι περιττό να αναφέρουμε ότι 20 λεπτά συμμετοχής δεν εγγυούνται τίποτα για κανένα. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι η πρώτη συμμετοχή του Ντενίλσον στην ομάδα ανοίγει για καλά την όρεξη του ΑΕΛίστα. Στον λίγο χρόνο έπαιξε με τα κίτρινα, ο Βραζιλιάνος πρόλαβε να χορέψει σε τρεις-περιπτώσεις τους αντιπάλους που έσπευσαν να τον μαρκάρουν, ενώ λίγο ήθελε (για την ακρίβεια ήθελε απλά ένα καλύτερο τελείωμα από τον Ρομάν) για να πιστωθεί κιόλας την πρώτη του ασσίστ.

Πέραν των όσων (λίγων) προλάβαμε να δούμε με τα μάτια μας από τον Γκαμπιονέτα, είναι κι οι συστάσεις με τις οποίες μας έρχεται που φτιάχνουν προσδοκίες: «Δεν υπάρχουν επίθετα για να περιγράψεις αυτό τον παίκτη. Το να έχεις έναν πρωταθλητή της αξίας του Γκαμπιονέτα στην ομάδα κάνει τους οπαδούς να εκραγούν», έγραφε για πάρτη του η Corriere Dello Sport τον Σεπτέμβρη του 2015, την ημέρα που είχε διαμορφώσει το 2-2 για τη Σαλερνιτάνα (που έπαιζε με παίκτη λιγότερο) κόντρα στην Μπρέσια μ’ αυτό το γκολ.

Η «έκρηξη» για την οποία μιλά ο Ιταλός συντάκτης είχε λείψει στον ίδιο τον Γκαμπιονέτα: «Μου λείπει η ένταση του κόσμου, μου λείπει η σχέση με τους οπαδούς», είπε ο ίδιος τον Οκτώβρη του 2016 στη «salernonotizie.it», συγκρίνοντας αυτά που έζησε στην Ιταλία σε σχέση με τη νέα του περιπέτεια στην Κίνα. Είναι, όμως, σίγουρο ότι αν επαληθεύσει τις προσδοκίες για το πρόσωπό του, εδώ θα βρει ξανά αυτά που έχει επιθυμήσει.

 

*Βρετανός συντάκτης της Guardian και συγγραφέας. Η ατάκα είναι από το βιβλίο «The Prefect 10» του 2006, που γράφει για 11 σπουδαία 10άρια του παγκόσμιου ποδοσφαίρου από τη δεκαετία του ’50 κι έπειτα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΘΟΓΡΑΦΟ