Το γκλαμουράτο παρελθόν κι η ευκαιρία για αναγέννηση

Δεν έχει κλείσει καν τα 25, όμως έχει εμπειρίες που θα ζήλευαν ένα σωρό πιο φτασμένοι κι έμπειροι ηλικιακά παίκτες που βρίσκονται στα μέρη μας. Πέρασε από συλλόγους τεράστιου διαμετρήματος κι έκανε προπονήσεις σε ελίτ εγκαταστάσεις και γήπεδα, μαζί με ορισμένους από τους πιο λαμπρούς αστέρες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Κι όλα αυτά είτε κατά τη διάρκεια, είτε οριακά μετά την εφηβεία.

Η προϋπηρεσία του Ζοάν Ρομάν στα τμήματα υποδομής της Μάντσεστερ Σίτι και της Μπαρσελόνα τού έδωσαν την ευκαιρία να ζήσει πράγματα που για άλλους παίκτες αποτελούν όνειρα απατηλά. Όπως λέει ο ίδιος σε περσινή του συνέντευξη στην ιστοσελίδα του βρετανικού καναλιού ITV, είχε την ευκαιρία να προπονηθεί με παίκτες σαν τον Κάρλος Τέβες και τον Μάριο Μπαλοτέλι, αλλά και να γνωρίσει και να διατηρήσει καλή φιλία με τον Πάμπλο Σαμπαλέτα. Ο Ρομπέρτο Μαντσίνι τον είχε συμπεριλάβει σε αποστολές της πρώτης ομάδας των «πολιτών», έστω κι αν δεν μπόρεσε ποτέ να πάρει χρόνο συμμετοχής.

«Πιστεύω ότι άξιζα μια ευκαιρία στην πρώτη ομάδα. Μίλησα στον Μαντσίνι για να πάρω τη γνώμη του, η οποία δεν ήταν αυτή που περίμενα, έτσι αποφάσισα να φύγω», τόνισε, πριν περιγράψει την κατάσταση που έζησε στην Μπαρσελόνα:

«Η Μπαρσελόνα είναι κάτι ξεχωριστό. Από τα παιδιά μέχρι την πρώτη ομάδα υπάρχει η ίδια φιλοσοφία. Είναι πολύ καλή μέθοδος, γιατί αν καταφέρεις να φτάσεις στην πρώτη ομάδα μπαίνεις μέσα αυτομάτως. Με προπόνησαν οι Τίτο Βιλανόβα και Λουίς Ενρίκε. Το να προπονείσαι δίπλα στον Τσάβι, τον Μέσσι και τον Ινιέστα είναι ένας εντελώς ξεχωριστός κόσμος. Μαθαίνεις πολλά απ’ αυτούς».

Ο δρόμος του, ωστόσο, δεν ήταν συνέχεια στρωμένος με ροδοπέταλα. Τα επόμενα χρόνια ο Ρομάν ταλαιπωρήθηκε αρκετά, αφού λίγο οι τραυματισμοί, λίγο η εμπιστοσύνη που δεν του έδειξαν όπως λέει ο ίδιος στις ομάδες που αγωνίστηκε, δεν τον άφησαν να παίξει παρά ελάχιστα. Μέτρησε συνολικά μόλις 1032 λεπτά συμμετοχής στο πρωτάθλημα της Πορτογαλίας (με Μπράγκα και Νασιονάλ) και της Πολωνίας (με τη Σλασκ Βρότσλαβ), νούμερο που αντιστοιχεί σε μόλις 11 και κάτι 90λεπτα.

Το παρόν στην καριέρα του Καταλανού μεσοεπιθετικού είναι σαφώς λιγότερο γκλαμουράτο απ’ ότι το παρελθόν. Η ΑΕΛ, ωστόσο, του δίνει την ευκαιρία να ξακανάνει αυτό που αγαπά, όπως τόνισε άλλωστε κι ο ίδιος με ανάρτησή του στα social media μετά το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό. Εδώ έχει την ευκαιρία να ξαναβάλει την καριέρα του στις ράγες και να δουλέψει για να φτάσει ξανά σε πιο ψηλό επίπεδο, προκειμένου να εκπληρώσει την, κατά κάποιον τρόπο, υπόσχεση που έδωσε στον εαυτό του: «Μέσα μου έχω ανοιχτές υποθέσεις στην Αγγλία και θα δουλέψω σκληρά για να τις τελειώσω», είχε τονίσει στην ίδια συνέντευξη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΘΟΓΡΑΦΟ