Οι νέοι τον «αποφορτίζουν»

Από την αρχή του πρωταθλήματος είχε επωμιστεί πολύ μεγάλο βάρος στο δημιουργικό κομμάτι. Ίσως να ‘ταν και περισσότερο από αυτό που θα έπρεπε να του αναλογεί, ή τουλάχιστον από αυτό που θα του αναλογούσε σε άλλες συνθήκες. Η ποιότητά του, ωστόσο, είναι τέτοια, που του επέτρεψε να ανταποκριθεί και με το παραπάνω.

Η πικρία της ήττας έκανε να περάσει στα ψιλά η σπουδαία του παρουσία στο τελευταίο παιχνίδι. Ήταν, όμως, ένα παράδειγμα του τι μπορεί να προσφέρει στην ΑΕΛ ο Λεάντρο Σίλβα αγωνιζόμενος σε μια θέση που του ταιριάζει παραπάνω. Με νέο πρόσωπο που θα έχει πλέον η ομάδα από τη μέση και μπροστά, περιμένουμε να τον δούμε περισσότερο χρόνο εκεί και, κατά συνέπεια, ακόμα καλύτερο απ’ ότι ήταν μέχρι τώρα.

Ήταν γνωστό εδώ και καιρό ότι η στόχευση της ομάδας στο παζάρι του Γενάρη ήταν να ενισχυθεί στο μεσοεπιθετικό κομμάτι και έγινε πράξη, αφού και οι τέσσερις κινήσεις της αφορούσαν παίκτες με καθαρά επιθετικούς προσανατολισμούς. Όταν με το καλό μπουν στην ομάδα, ο Πορτογάλος αναμένεται να αποφορτιστεί σε σημαντικό βαθμό από το πολύ μεγάλο βάρος που έπεφτε στις πλάτες του.

Η ομάδα ζητούσε πολλά απ’ αυτόν. Μακρινά πλάγια, κόρνερ, φάουλ, κάθετες πάσες, σέντρες κι από τις δύο πλευρές… Άμα τα σμίξουμε όλα μαζί, μάλλον θα διαπιστώσουμε ότι ο Λεάντρο ήταν ο βασικότερος εκφραστής των αποπειρών της ομάδας να φέρει την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή. Και το έκανε με επιτυχία με πολύ μεγάλη συχνότητα. Ο Πορτογάλος είναι με διαφορά πρώτος στις ασσίστ, έχοντας καταγράψει έξι ως τώρα. Μάλιστα, αν προσθέσουμε σ’ αυτές το κερδισμένο πέναλτι με τον Ολυμπιακό, το σουτ στο δοκάρι που έφερε γκολ ουσιαστικά σε κενή εστία κόντρα στον Άρη, τη σέντρα από την οποία προήλθε το αυτογκόλ με την Πάφο και, φυσικά, τα δύο δικά του τέρματα, τότε διαπιστώνουμε ότι είχε ως τώρα άμεση εμπλοκή στα 11 από τα 25 ή, ποσοστιαία μιλώντας, στο (τρομερό) 44% των γκολ της ομάδας στο πρωτάθλημα.

Αν όλα πάνε καλά και οι νεοφερμένοι μπορέσουν να δώσουν στην ομάδα αυτά για το οποία τους πήρε, θα ‘ναι φυσιολογικό το τρελό αυτό ποσοστό να πέσει στην πορεία. Αυτό, ωστόσο, δεν θα σημαίνει ότι ο Λεάντρο θα πάψει να κάνει καλά τη δουλειά του. Αντιθέτως, το γεγονός ότι θα αποφορτιστεί και ενδεχομένως θα αρχίσει να κινείται πλέον πιο πίσω στο γήπεδο, όπως τον είδαμε κόντρα στην Ομόνοια, μπορεί να τον κάνει ακόμη καλύτερο. Από τη μία θα τον απαλλάξει από τα πολλά σπριντ που υποχρεωνόταν να κάνει όσο έπαιζε σε ρόλο επιτελικού για να πιέσει ψηλά την άμυνα του αντιπάλου και, φυσιολογικά, του κόστιζαν σε ενέργεια, κι από την άλλη (κι αυτό είναι το σημαντικότερο), θα παίζει πια στη θέση που μοιάζει να είναι η φυσική του.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΘΟΓΡΑΦΟ